Голден Делішес (англ. Golden Delicious — «золотий чудовий») — сорт американського походження, відібраний у 1890 році у Східній Вірджинії А. Х. Моллінгсом із сіянців невідомого походження. Плоди середнього та більше за середній розміру (120–190 г), середньої одномірності, видовжено-округло-конічні, зеленувато-жовті, з великими опробковілими світло-коричневими сочевичками, іноді з незначним оранжевим рум’янком та іржавою сіткою. Шкірочка середньої товщини, щільна, еластична, гладенька, суха. М’якуш жовтувато-кремовий, щільний, дрібнозернистий, соковитий, ароматний відмінного кислувато-солодкого смаку (4,5—4,6 бала). Знімна стиглість настає наприкінці вересня, споживча — у січні. У сховищі плоди зберігаються до березня, у холодильнику — до травня. Транспортабельність висока. Використовують переважно у свіжому вигляді та на виготовлення сухих порошків.
Також у нашому господарстві ми вирощуємо ранню версію сорта Голден.
Ред Джонапринц (Red Jonaprince) є одним з клонів Джонаголд, виділений в Бельгії, де спочатку і отримав широке поширення за рахунок своїх інтенсивно забарвлених плодів. Таке привабливе забарвлення обумовлює темно-кармінний рум’янець, що покриває практично всю поверхню плоду. Забарвлення проявляється рано, в роки зі сприятливими кліматичними умовами може доходити до темно-бордового. Цвіте на 2-3 дні раніше, ніж Голден Делішес і Голден Рейджерс. Ред Джонапринц – зимовий сорт. Плоди гарні, округло-конічні, одномірні, великі (200 г), відмінного кисло-солодкого смаку. М’якоть кремова, соковита, хрустка, ароматна, шкірка тонка. За змістом цукрів у плодах перевершує Джонаголд. Плоди покриваються густим рум’янцем навіть у притіненням частини крони. Термін дозрівання – середина вересня (за тиждень до дозрівання сорту Голден Делішес). У холодильнику плоди зберігаються до лютого, а в регульованій атмосфері – до липня. Сорт добре транспортабельний.
Флоріна (Florina) – це високоврожайний французький сорт яблук пізнього строку вживання. Сорт був виведений селекціонерами шляхом багаторазових насичующих схрещувань з використанням сортів Джонатан (Jonathan), Ром Бьюті (Rome Beauty), Старкінг (Starking), Голден Делішес (Golden Delicious) і сіянця Malus floribunda 821. У яблуні Флоріна плоди великі, їх вага досягає 180 гр. Форма у плодів правильна. Яблука цього сорту володіють високотоварною формою плодів і соковитою, ароматною, трохи кислуватою, прісно-солодкою, щільною м’якоттю. У яблук сорту Флоріна відмінна транспортабельність. Яблука даного сорту мають колірне забарвлення від червоного до темно-червоного. Період зрілості плодів припадає на кінець вересня – початок жовтня, період споживчої зрілості починається з січня. Яблука Флоріна призначені для споживання свіжими. У прохолодному приміщенні плоди чудово зберігаються до початку весни, в холодильнику можуть зберігати свіжість аж до червня. Яблука відмінно переносять транспортування, без пошкоджень, зберігаючи апетитний вигляд.
Гала (англ. gala — «урочистий») — сорт яблука, отриманий в 1957 році у Новій Зеландії селекціонером Дж. X. Кіддом у результаті схрещування Кідс Оранж Реда і Голден Делішеса. Перші сади нового сорту було закладено у 1965 році на його батьківщині, а вже через деякий час з’явились у Бразилії, Канаді, США, Європі. Характеризується відмінним смаком плодів, які, однак, середніх або нижче середніх розмірів, а їх покривне забарвлення недостатньо яскраве — оранжево-червоний плямисто-смугастий рум’янок майже по всій поверхні. Плоди середніх розмірів (115—145 г), досить одномірні, округлі або оругло-зрізано-конічні зі слабкою ребристістю на верхівці, жовті зі смугасторозмитим оранжево-червоним рум’янком на більшій частині поверхні. Шкірочка тонка, щільна, суха. М’якуш світло-жовтий, щільний, соковитий, ламкий, відмінного кислувато-солодкого смаку. Знімна стиглість настає в другій декаді вересня, споживча — в листопаді. У сховищі з природним охолодженням плоди зберігаються 2—2,5, в холодильнику — 5—6 місяців. Транспортабельність середня.
Фуджі (fuji) – сорт яблуні виведений в Японії. Яблука Фуджі – результат схрещування двох американських сортів: Red Delicious і Ralls Genet. Яблука Фуджі прийнято знімати в кінці жовтня, при цьому повної стиглості плоди досягають через місяць зберігання. До цього часу смак яблук Фуджі стає десертним, а кислоти абсолютно без відчувається. Примітно те, що шістдесят відсотків усіх свіжих яблук у світі, які призначені для реалізації у свіжому вигляді, припадає на яблука Фуджі. Дерево середньоросле, плодоносить щедро. Яблука Фуджі як правило великі і круглі, середня маса 200 г. Гладка, суха і чиста шкірка яблук Фуджі позбавлена блиску, зате під нею ховається справжнє диво – ніжна, соковита і дуже хрустка м’якоть, яка володіє незвичайно солодким смаком і воістину чудовим ароматом. До речі, в порівнянні з іншими сортами калорійність яблук Фуджі трохи вище, що обумовлено підвищеним вмістом природних цукрів. М’якоть Фуджі більш солодка і хрустка, ніж у більшості інших сортів, що робить його дуже популярними в усьому світі.
Гренні Сміт (Granny Smith) — популярний в Австралії, США та західноєвропейських країнах пізньозимовий сорт яблуні. Цей сорт був виведений в Австралії 1868 року. Названий він на честь Марії Енн Сміт, яка прищеплювала дерева від випадкового сіянця. Припускають, що цей сорт є гібридом Яблуні лісової та Яблуні домашньої в ролі запилювача. Зрілі плоди великого розміру (вага може перевищувати 300 грамів). За формою яблука «Гренні Сміт» овальні, округлі або усічено-конічні, темно-зелені, іноді з ніжним кремовим відтінком на сонячному боці, з великою кількістю дрібних рожевих підшкірних цяток. М’якуш зеленуватий, дуже щільний, середньої соковитості, кисло-солодкий. В теплих регіонах може формуватися смугастий рум’янець, підшкірні цятки стають рожевими. Знімна стиглість плодів настає в кінці жовтня — на початку листопада, на дереві вони утримуються міцно, від вітру не обсипаються.
Муцу (Mutsu) – сорт яблук, який був виведений в 1948 році. Одержаний він був від схрещування між Голден делішес (Golden Delicious) і індо-японського сорту яблук. Сорт названий за назвою провінції Муцу, де був вперше вирощений. Сорт середньої зимостійкості та середньої стійкості до хвороб. Збірна зрілість наступає з 15-20 жовтня. Дерево середньоросле, стійкість до хвороб – висока. Високоурожайний. Світло-жовті великі плоди 200-280 г, округло-конічні, жовто-зеленого, в період достигання – лимонного кольору. М’якоть жовто-біла, ніжна, соковита, чудового кисло-солодкого смаку. Достигання плодів в залежності від погодних умов наступає з другої по третю декаду вересня. В холодильнику плоди зберігаються до квітня.
Айдаред (Idared) — сорт яблуні американської селекції. Сорт був отриманий у 1935 році від схрещування сортів Вагнер і Джонатан. З кінця 1960-х років його вирощують у промислових і аматорських садах степової й лісостепової зон України. У 1986 році районований у Степу та Лісостепу. Сорт є досить популярним. У 2008 році приблизно 20% садівничих господарств Польщі вирощували яблуні сорту Айдаред. Плоди переважно більші за середній розмір (145—190 г), одномірні; плоско-округлі, із згладженими ребрами, зеленувато-жовті, з яскраво червоним розмитим або смугасто-розмитим рум’янком на більшій частині поверхні. Шкірочка тонка, щільна, еластична, злегка масляниста, блискуча, з легким восковим нальотом. М’якуш кремовий або світло-кремовий, щільний, дрібнозернистий, соковитий; середнього кисло-солодкого смаку. Знімна стиглість настає на початку жовтня, споживча — у лютому. У звичайному сховищі плоди зберігаються до березня, у холодильнику — до червня. Транспортабельність висока. Використовують свіжими та на виготовлення соків.
Чемпіон — сорт яблуні домашньої, який вивели чеські селекціонери 1970 року від схрещування яблунь голден делішес і ренет оранжевий Кокса. Проходить первинне випробування у Степу, Лісостепу та південному Поліссі України. Плоди більшого за середній розміру (160–190 г), доволі одномірні, округло-овальні, з оранжево-червоним смугастим розмитим рум’янцем на більшій частині поверхні. Шкірочка тонка, дуже щільна, еластична, суха. М’якуш яблук середньої щільності, ароматний, дуже соковитий, на смак — кислувато-солодкий. Знімна стиглість настає у другій декаді вересня, споживча – у жовтні. У звичайному сховищі можуть лежати до 2-х місяців, у холодильнику – до п’яти.
Пінова – зимовий десертний сорт. Дерева середньорослі, з широкопірамідальною кроною. У плодоношення вступає дуже рано – на 2 рік після посадки в сад, незалежно від типу щеплення. При вирощуванні дворічних саджанців, при бажанні, можна отримати ще й невеликий урожай. Схильний до перевантаження врожаєм і тому вимагає проріджування зав’язі. Сорт средньоморозостійкий і високостійкий до хвороб. Плоди привабливі вище середніх розмірів, округло-конічні або конічні, жовті, з смугастим червоним рум’янцем на переважній частині плоду. М’якоть кремова, хрустка, середньо-соковита, гармонійного кисло-солодкого смаку.
Джонагоред Супра – один з найбільш вдалих клонів Джонаголд. Сорт яблуні осіннього дозрівання – третя декада вересня. Плоди великі (170 – 200 грам), округлої форми. М’якоть жовта, соковита, сколюватися, ароматна, відмінного смаку. Забарвлення – темно-червоний з восковим нальотом. Врожайність джонагоред стабільно висока. Морозостійкість яблуні висока, стійкість до основних захворювань – вища середня.
Ред Чіф (Red Chief) був виділений як клон сорту Ред Делішес в США. Це сорт кольчаточного типу плодоношення з високою скороплодністю – плодоношення починається на третій рік після посадки. Також характеризується тривалим терміном зберігання плодів (7-8 місяців). Має дуже привабливі плоди, придатний для ущільнених посадок. Утворює компактну крону, сила росту середня. Посухостійкість і зимостійкість середня. Урожайність висока. У плодів основне забарвлення зеленувато-жовте, покривне – спочатку смугастий, червоний, виражений рум’янець, ближче до дозрівання – яскраво-червоний щільний, захоплюючий весь плід. Поверхня вкрита густим, напівпрозорим восковим нальотом. М’якуш світло-кремовий, малосочний, щільний, кислувато-солодкий, трохи пріснуватий, з приємним і сильним сортовим ароматом. Середня маса плодів – 180-200 г, транспортабельність відмінна. Терміни дозрівання – кінець вересня.
Ред Спур Делішес (Red Spur Delicious). Зимостійкість для регіону достатня. Засухостійкий. Відносно стійкий до парші та борошнистої роси. Вступає в плодоношення на 6 рік, скороплодность нижче середньої. Урожайність дуже висока, вище ніж у сорту Делішес приблизно в 3 рази. Десертний. Дерево низькоросле, спурового типу. Крона напіврозлога. Плоди середньої величини, 150 г, округло-конічні, слабо ребристі. Воронка глибока, широка, часто зморшкувата. Блюдце глибоке, середньої ширини або широке, сильно ребристе. Плодоніжка довга або середньої довжини, середньої товщини, пряма. Шкірка товста, щільна, гладка, з сильним восковим нальотом. Основне забарвлення світло-жовте. Покривне забарвлення – інтенсивно червоне, розмите, покриває весь плід. Підшкірні точки численні, великі, сірі, добре помітні. М’якоть кремова, середньої щільності, дрібнозерниста, слабо ароматна. Смак солодкий, з пряністю. Час дозрівання: початок серпня. Зимового строку споживання, плоди зберігаються до травня.